Pósfa zenekar

A Pósfa zenekar nevét Gelle egyik kisközségéről, Pósfáról kapta, ugyanis itt él a zenekar alapítója Iván Lajos. Első nyilvános fellépésükkel 2010-ben a helyi kultúrházban mutatkoztak be, s az óta már számos kulturális rendezvényt gazdagítottak zenéjükkel nemcsak községünk, hanem országunk határain túl is, mint például Magyarországon, Csehországban, Erdélyben, Macedóniában, Görögországban, Spanyolországban, Szicílián és Franciaországban. 2016 szeptemberében a ZERDA néptáncegyüttes kísérőzenekaraként háromhetes turnén vettek rész Brazíliában, melyről egy terjedelmes beszámoló is megjelent a helyi Hírmondóban.

A szinte minden szabadidejüket a zenetanulásra feláldozó fiatalok részt vettek több bel-, és külföldi népzenei oktató táborban is, s rohamos tempóval magas szintre emelték népzenei tudásukat, melyet már a professzionális népi zenészek is elismerésükkel díjazták.

Talpraesettségükről, zeneszeretetükről és önzetlen szorgalmukról az elmúlt hét év több száz kisebb-nagyobb sikeres fellépése tanúskodik. 2013- ban a Tompa Mihály vers- és prózamondó verseny megzenésített versek kategóriájában aranysávos minősítést szereztek. 2016-ban elnyerték a Harmónia Szlovákiai Magyar Zenei Díjat, mint az az év legjobb hagyományőrző zenekara.

Egyik fő céljuk feleleveníteni a Kárpát-medence (főként a Felvidék) egykori falusi vonós cigányzenekarainak zenei világát és hangulatát, visszahozni azt a köztudatba és megkedveltetni a jövő generációival is.

Távlati céljuk, szülőfalujuk és Csallóköz kulturális örökségének és népi hagyományainak őrzése, továbbadása, valamint a tehetséges fiatalok nevelése, felkészítése a hagyományőrzés területén, nevelő koncertek és különböző közérdekű hagyományőrző rendezvények szervezése a lakosság bármely csoportosulása számára, kulturális életük színvonalának emelése céljából.

Pósfa zenekar

A zenekar tagjai

Iván Péter
Iván Péter
hegedű
Iván Zoltán
Iván Zoltán
klarinét, tangóharmonika, magyar duda, 3-húros brácsa, ütőgardon
Iván András
Iván András
brácsa, 3-húros brácsa, hegedűkontra, gitár
Álló István
Álló István
nagybőgő

Kapcsolódó anyagok

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011