Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Úton lenni jó

 A helyi kultúrház szervezésében 2011 július 29-én egy kellemes, hangulatos beszélgetőestre került sor Antal Tamással, aki elhitette velünk, hogy “Úton lenni jó”. Vetítéssel egybekötött élménybeszámolót tartott utazásairól a nagyvilágban. Aki eljött, bizonyára nem bánta meg, de aki lemaradt, bepótolhatja, ha elolvassa sok-sok képpel illusztrált könyvét, ami igazán lenyűgöző.

 Pár részlet a könyvből ízelítőül:

….A Himalája fenséges hegyvonulatát egyszer az életben mindenkinek látnia kellene.Itt lehet megtapasztalni,hogy milyen, milyen pici, apró részt foglalunk el a természet hatalmas asztalán. Én itt azt éreztem, hogy az ember egyértelműen a természet része. Szervesen beletartozik, nem lóg ki belőle, ott a helye, az otthona. A mai modern ember teljesen kivonult ebből a közegből, és csak nagyon kevesen s csak pár napra térnek vissza megízlelni a természet nyújtotta szabadságot.

……A kilátás csodálatos. Elénk tárul a Himalája hóborította hegyvonulata. Teljesen elfelejtettem, hogy milyen gépen ülök. Már most megérte vállalni a repüléssel járó kockázatot. Az angol fiú még mindíg a huzalba kapaszkodik. Rámosolygok. Visszamosolyog, de nem őszinte a mosolya. Szemében látszik a mérhetetlen félelem. Sajnálom őt, mert nem látja a csodát, pedig csak az ablakon kéne kinéznie.

…..Jakok, serpák, óriási hegyek mindenütt. Kapkodom a fejem jobbra-balra. Apró porszem vagyok.Elönt egy forró érzés, mert tudatosul bennem, hogy majdnem két hétig a Himalája lesz az otthonom. Még most sem tudom elhinni. A fárasztó gyaloglásokért a látvány kárpótol. Nagy magasságok, óriási tér, akinek tériszonya van, jobb, ha nem néz le a függőhidaktól. Az apró serpák a homlokukra rakott pánttal cipelik súlyos csomagjainkat. Nekünk a gyaloglás is fárasztó kis hátizsákunkkal, ők meg néha a testsúlyukkal azonos terhet képesek cipelni.

…..Alázat nélkül kevés esélyünk van, hogy egy ilyen utat végigcsináljunk.

…..Rengeteg a síremlék, melyek az itt elhunytaknak állítanak emléket. A Himalája kiszámíthatatlan…..

Meleg szívvel tudom ajánlani mindenkinek ezt a könyvet           HMK

 

dsc_0029.jpg

dsc_0047.jpg