Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Testületi ülés – 2023. szeptember 27.

Az ülésen megjelentek: Iván Lajos polgármester, Jákli Erika jegyzőkönyvvezető és a testület tagjai: Czére Krisztina, Gencs Gergely, Gencs Kinga, Láng László, Menyhart Blanka, Špaček György, Usačov Péter és Zirig Zoltán.

Az ülés napján a lakosok száma 2 136 fő.

Az ülés előtt a testület megtekintette a kultúrház átépítési munkálatait, valamint egy rögtönzött tűzoltás keretében megtekintették az újonnan vásárolt tűzoltókocsit.

A polgármester beszámolója

 • Elkészült az alapiskola előtti buszmegálló, kamerával felszerelve. Ezzel együtt térkövezve lett az iskola bejárata és a befelé futó járda, valamint újrabetonozták az étkezdéhez vezető járdát. Nagybudafán elkezdődött a hulladékgyűjtő udvar bővítése.
 • Idén is fogadta a polgármester az alapiskola ballagó diákjait – köszönet a kultúrház dolgozóinak a fogadás megszervezéséért!
 • Idén is megszervezésre kerültek a Péter-Pál Napok. A program keretén belül leleplezésre került a Beketfa első írásos említését rögzítő emlékmű. Az eseményen beszédet mondott Zirig Kristóf plébános, Zirig Árpád költő pedig megkapta a község polgármesterének díját. Az összegyűlteket a somorjai tűzoltózenekar kísérte a beketfai Betyár-tanyára, ahol ételek-italok társaságában nosztalgiáztak a helyiek és az innen elszármazottak. Ismételten köszönetet mondunk a kultúrház alkalmazottainak a színvonalas szervezésért!
 • A Péter-Pál Napok főeseményén idén sem maradt el a sokadalom, a fellépők által nyújtott programot utcabál zárta.
 • Idén is megrendezésre került a Csallóközi Néptáncegyüttes nyári tábora, melyet jó hangulató néptáncbemutató és táncház zárt a Turul vendéglő udvarán.
 • Két sebbességmérőt helyeztek el a Fő utcán. Elkészült a temetőt és a ravatalozót összekötő járda az egyházgellei temetőben. Nagybudafán meglepő gyorsasággal épül a bölcsőde, melyet novemberben végén ad át a kivitelező. Az önkormányzat hamarosan közzéteszi a bölcsődébe való jelentkezés feltételeit.
 • Bár a kultúrház jelenleg nem üzemel, az ott dolgozók több nyári programot is biztosítottak a község lakosainak: nagy sikerrel zárult a Zimezumm nyári tábor, fröccsteraszoktól volt hangos a Piac tér, valamint Tér-látás címen Kovács Tamás fényképeiből szerveztek, utcazenével tarkított kiállítást a Templom téri öreg tölgy lombjai alatt.
 • A Templom téren átadták a felújított Meg nem született gyermekek emlékművét (a hálatáblák bejegyzéseivel), valamint telepítésre került az öntözőrendszer. A szikkasztó kivitelezésekor előkerültek a templom körüli egykori temető csontjai, így azokat most régészek vizsgálják (a csontokkal együtt előkerültek a Kovács-ház egykori alapjai is).
 • Szent István ünnepe apropóján a gelle-széliek megtekinthették első királyunk kardjának élethű másolatát, valamint együtt ünnepelhették Szabó Cecília és Álló Ferenc díszpolgári kitüntetését.
 • Az idei iskolaévet 159 nebuló kezdte meg a helyi alapiskolában.
 • A Nagyszombati Került Önkormányzat támogatásával és 50 ember részvételével szervezett először (reméljük, nem utoljára) honismereti biciklitúrát a Regence Egyesület.

Napirendi pontok

 • A testület jóváhagyta az idei költségvetés 2/2023-as számú változtatását.
 • A testület támogatta az ógellei közbirtokosság, a területrendezési tervre vonatkoztó kérvényét.
 • A testület jóváhagyta a területrendezési terv költségvetését (20.000 euró).
 • A tesütlet részletesen foglalkozott a kultúrház átépítésének finanszírozásával és a júniusi ülésen elfogadott 65.000 eurós kereten túl további 55.000 eurót hagyott jóvá a munkálatok folytatásához.

Közérdekű közlemény

Az elmúlt hetekben elszaporodtak községünkben a lopások. Kérünk mindenkit, legyen körültekintő! Védjük saját magunk és egymás értékeit!

Forrás: ajlavgelle.wordpress.com