Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Testületi ülés – 2023. december 12.

Az ülésen megjelentek: Iván Lajos polgármester, Jákli Erika jegyzőkönyvvezető, Simon Zsuzsa könyvelő, Ravasz Béla főellenőr és a testület tagjai: Czére Krisztina, Gencs Gergely, Gencs Kinga, Menyhart Blanka, Špaček György, Usačov Péter, Zirig Zoltán és Viola József.

A polgármester beszámolója

 • Elkezdődött a Templom téri Turul szobor restaurálása Mag Gyula műhelyében. A tervek szerint 2024. március 15-én visszakerül eredeti helyére és az emlékmű (az eredeti küldetéséhez híven) zászlórudat kap, melyen nemzeti ünnepeken a magyar zászló, hétköznap a község zászlaja lobog majd.
 • nagybudafai bölcsőde építkezése lezárult, a berendezési tárgyak megérkeztek. Az intézmény előreláthatólag jövő év elején kezdi meg működését.
 • Közel 400.000 eurós beruházásból bővült a hulladékgyűjtő udvar több, mint 2500 m2 betonozott területtel, 8 méteres technikai kapuval, megvilágítással, kamerákkal, munkagépekkel.
 • Néhány hét múlva befejeződnek a kultúrház belterének felújítási munkálatai. A bálterem – a teljes technikai felújításon túl – 90 új asztallal és 360 székkel, vetítővászonnal és vetítőgéppel várja majd a nagyérdeműt. A kultúrház előtere ad majd otthont a Regence Egyesület kezdeményezéséből és a Középeurópai Alapítvány 10.000 eurós támogatásával megvalósult állandó helytörténeti kiállításának.
 • Az ádventi készülődés során több örömteli eseménynek lehettünk szemtanúi. Idén községünket összesen 4 karácsonyfa díszíti: az egyházgellei Templom téren, a pósfai Piac téren, a nagybudafai Dőre téren és Beketfán a haranglábnál. Az ide koszorúkészítésnek a cséfai kultúrház adott otthont. Első ízben készült ádventi koszorú és betlehem Ógellén. A község ádventi koszorúja visszatért a Templom térre, Gelle karácsonyfája alatt pedig idén több tucat gyermeknek osztott ajándékot Szent Miklós. A templom ősi falai között operakoncert, december 9-én a Piac téren karácsonyváró vásár kísérte az ádventi készülődést.

Kérjük községünk lakosait, legyenek körültekintőek! Gelle területén az elmúlt hetekben is több betörés és fosztogatás történt. Vigyázzunk saját magunk és egymás épségére és értékeire!

Napirendi pontok

 • A testület döntése alapján egységesítjük a községi tulajdonban lévő és vállalkozásra szolgáló épületek bérleti feltételeit: ezentúl a szerződések 5 éves bérleti viszonyra, 2.66 EUR/m2 áron kerülnek megkötésre.
 • A testülethez két civil szervezet által benyújtott támogatási kérvény érkezett a 2024-es évre: a Gellei Futballklub 18.000 eurós kérvényét a testület 15.000 euróval támogatta, a Rózsa(Szín)Ház 1.500 euróra benyújtott kérvényét hivatalos szervezeti regisztráció hiányában a testület visszautasította. A Rózsa(Szín)Ház támogatását a polgármester saját kompetenciájára bízta.
 • A testület egyhangúlag támogatta a 2023-as év 3-as számu költségvetés-módosítását, valamint a 2024-es költségvetést.
 • Az iskolakonyha október végével került át önkormányzati gondozásba (az éves fenntartási költségek nagyjából 95.000 eurót jelentenek a költségvetésből). A nagybudafai bölcsőde fenntartási költségeinek (előreláthatólag éves 86.500 euró) fedezésére, teljes kapacitás mellett havi 480 eurós szülői hozzájárulással számol a község. Az alapsikola napközijének működtetése havi 4600 eurót kóstál.
 • A 2024-es évben Usačov Péter javaslatára 5000 eurót különít el a község helyi értékeinek védelmére.
 • A testület határozott a fejlesztési illeték mértékéről, mely az újévtől egységesen (minden épülettípusra) 20 EUR/m2 mértékben kerül kivetésre.
 • A testület elfogadta a főellenőr 2024 első félévére vonatkozó munkatervét és a főellenőr javaslatára elkezdi a különleges elbírálás feltételeinek kidolgozását.

Forrás: https://ajlavgelle.wordpress.com/