Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Testületi ülés – 2021. szeptember 29.

Június 29. és szeptember 29. között egy rendkívüli ülésre került sor július 27-én. Ezen az ülésen az iskola sportudvara mellett tervezett gyalogos és bicikliút kiépítéséhez szükséges, magántulajdonban élvő 8 m2-es terület megvásárlásáról és a mezőgazdasági szövetkezet telekcserére vontakozó ajánlatáról tárgyalt a testület. A képviselők mindkét kezdeményezést támogatták.

A szeptember 29-i ülésen megjelentek: Iván Lajos polgármester, Jákli Erika jegyzőkönyvvezető, Sebők Mónika községi főellenőr és a testület tagjai: Bohony Irén, , Farkas László, , Ravasz Béla, Špaček György, Usačov Péter és Viola József. Gencs Kinga és Menyhart Blanka nem tudott részt venni az ülésen.

Az ülés napján a község lakosainak száma 2 142 fő.

A polgármester beszámolója

 • futballpályán elromlott pumpa helyett egy 5 kW-os merülőpumpát vásároltak 1000 euró értékben
 • hulladékgyűjtő udvaron a régi konténerek újrafelhasználásával növelik a meglévő papírgyűjtő kontérenek kapacitását. A hangárokra esőcsatornát szereltek. Az udvar bővítésére benyújtott projektet (háromszor beadás és feltöltés után) sajnos elutasították.
 • Gellei Falunapokon Abdáról és Csehországból fogadtunk vendégeket – a többi országból várt vendégek az egészségügyi helyzet miatt nem indultak útnak. A falunap keretében megszervezett előadások idén először online is követhetőek voltak.
 • Negyedik alkalommal került megrendezésre a gyermek néptánctábor, idén 80-90 gyermek részvételével a kultúrházban és az egyházgellei kocsmaudvaron. A táborhoz a szállást az iskola tornaterme biztosította. A néptánctábor záróeseményeként táncházra került sor.
 • Idén nyáron spártai játékok címen, négynapos gyermektáborra került sor a helyi sportpályán.
 • Átadásra került a Margaréta játszótér Cséfán-Csentőfán, mely Nagyszombat megye (5000 eurós) pénzügyi támogatásából és a szülők összefogásából épülhetett meg.
 • A község újra pályáz az iskola villanyhálózatának korszerűsítésére, új pályázatokat nyújtott be az iskola buszmegállójának cseréjére, az iskola műhelyének szigetelésére és ablakcseréjére, valamint a községháza tanácstermének vízszigetelésére.
 • Önkéntes tűzoltóink több versenyen is részt vettek – köztük egy éjjeli tűzoltási versenyen Padányban. A tűzoltók többször is besegítettek társdalmi eseményeken, a Templom tér öntözésénél és sajnos, egy máig tisztázatlan tűzesetnél Nagybudafán.
 • Úthibák javítására 6 tonna anyagot rendelt a község, és végre teljesen megújul a nagybudafai Forratagi út.
 • Augusztusi 20-án, a magyar államalapítás ünnepén szentmisével és kenyérszernteléssel ünnepelt a község. Idén, Gelle történetében először került kiosztása díszpolgári kitüntetés, melyet Kovács László és ünnepség, szentmise, kenyér szentelés. Díszpolgári díjat a Kovács László és Kovács Zsuzsanna kapták.

Napirendi pontok

A testület tudomásul vette a község zárszámadásának független könyvvizsgálói véleményét.

A testület támogatta az önkormányzat és a szövetkezet telekcseréjére vonatkozó szerződés végső formáját, mely 1:1 négyeztméter arányban határozza meg a telekcsere tárgyát.

nagybudafai kultúrház feletti lakások állapota kritikus és veszélyes. Az önkormányzat azon dolgozik, hogy a jelenleg ott élők cserelakáshoz jussanak és a tetőtér felújításra kerüljön.

Évek óta húzódik a még 2017-ben elfogadott falufejlesztési terv véglegesítése. A jóváhagyáshoz már csak a vízművek beleegyezése szükséges. A vízművek a rendszer túlterheltségére hivatkozva nem ért egyet a községben tervezett lakossági és ipari beépítésekkel. A polgármesteri hivatal azon dolgozik, hogy a tervet legalább feltételesen hagyják jóvá, hogy megkezdődhessenek a kérvényezett és tervezett beruházások.

A testület hosszasan foglalkozott a különleges elbírálás alá eső, községi tulajdonban lévő területek eladásának kérdésével. Az érintett területek legtöbbször kisméretűek, a kert végén vagy az utcafronton helyezkednek el, községi tulajdonban vannak, azonban a területet az ott lakó évek, évtizedek óta használja.

 • A különleges elbírálás lehetőségét – mint neve is mutatja – esetenként bírálja el a község és egyezik meg annak eladásán. Az eladáshoz a képviselő-testület 3/5-ös támogatása szükséges. Az eladási szándékot a község hírdetőtábláján és honlapján köteles 15 napra véleményezésre kifüggeszteni, az eladás csak ezután történhet meg.
 • Hosszas vita után a testület úgy határozott, hogy a különleges elbírálás alá eső telkek ezentúl egységes, 10 EUR/m2 áron lesznek megvásárolhatóak úgy, hogy a földmérői és földhivatali költségeket a vásárló állja.