Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Testületi ülés – 2021. április 27.

Az ülésen megjelentek: Iván Lajos polgármester, Jákli Erika jegyzőkönyvvezető és a testület tagjai: Bohony Irén, Gencs Kinga, Farkas László, Láng LászlóMenyhart BlankaRavasz BélaŠpaček György, Usačov Péter és Viola József.

Az ülés napján a község lakosainak száma 2 139 fő.

A polgármester beszámolója

 • Decemberben megtörtént az új hulladékgyűjtő edények kiosztása. Új üveggyűjtő harangok kerültek elhelyezésre a község több pontján, a temetőkben új konténerek szolgálják a szemétgyűjtést.
 • A polgármester elmondása szerint hulladékelszállítással megbízott új vállalat (FCC) szolgáltatási megbízhatóak. A kommunikáció és egyeztetés gördülékeny.
 • Nagy hangsúlyt kap a hulladékgyűjtő udvar rendbetétele és modernizációja. Többezer eurós befektetésnek köszönhetően ezentúl nagykapacitású mérleg biztosítja az átadott hulladék precíz mérését és díjazását. Ezentúl fém hulladék elhelyezésére is lehetőség van. A területrendezési munkák mellett a község pályázati forrásokból kívánja finanszírozni a terület betonozását, az elszállításhoz szükséges nagyobb kapu elhelyezését, valamint támfal kiépítését a leadott szemét kulturált tárolása érdekében.
 • Felújításra került a közvilágítás a 9-es és 18-as bérlakások környékén.
 • tűzoltó egyesület befejezte a tűzoltó kocsi tatarozását, valamint egy víznyelő kiépítését a presszó mögötti területen.
 • Cséfalva és Csentőfa újra csatlakozott a községi hirdető rendszerhez.
 • A járványhelyzetre való tekintettel idén csak szimbolikus megemlékezésre volt lehetőség március 15. kapcsán. A Turul emlékműnél az önkormányzat, a Csemadok és az MKP helyezték el az emlékezés koszorúit.
 • Különböző kezdeményezéseknek köszönhetően több, mint ezer facsemete kiültetésére került sor a tavaszi időszakban.
 • Polgári kezdeményezések segítik a szemétszedést a község területén.
 • A közeljövőben az Alza cég csomagátvevő automatájának elhelyezésére kerül sor – nagy valószínűséggel a régi községháza (Regence) mellett. Az épület előtti parkolójának és a gellei halottasház előtetőjének építése a pályázatok újra írása miatt késlekedik.
 • A járványhelyzet kialakulása óta az önkormányzat 14 alkalommal biztosította a lakosok helyi COVID-19 tesztelését községünkben.

A VIWO Kft. beszámolója

Mint azt már a múltban is ismertettük a nagybudafai kataszterben ipari park kiépítése céljából írt alá az önkormányzat együttműködési szerződést a VIWO Kft.-vel. A vállalat képviselői elmondták, hogy a terület megközelítését a 63-as nemzetközi főúton kiépített körforgalom fogja biztosítani. A bekötőút kiépítéséhez szükséges területek felvásárlása 70%-ban megtörtént. Az ipari park területén egy 80.000 m2-es csarnok kiépítése van tervben, mely elsősorban logisztikai és/vagy könnyűipari (összeszerelési) tevékenységre szolgálna. Jelenleg a község és a vállalat jogi képviselői egyeztetik a jövőbeni szerződés feltételeit.

Fontos megjegyezni, hogy a szlovák törvények értelmében első számú közúton elhelyezett kereszteződések között minimum 1.5 km távolságot kell betartani. Az ipari park letérője és a csárda melletti körforgalom közötti távolság megfelel ennek az előírásnak, viszont a halastó (báger) melletti út már nem, így annak hosszútávú jövője kérdésessé vált.

Egyéb napirendi témák

 • A testület támogatta Iván Lajos polgármester azon kezdeményezését, mely a nagybudafai Forratag felé vezető út felújítását 230 méteres szakaszon, 5 méter szélességben banki hitelből (33 000 euró) kívánja finanszírozni.
 • A testület döntése értelmében a község 1 000 euróval támogatja a nagybudafai lakosok a nagybudafai temető kerítésének felújítására indított kezdeményezését. A nagybudafai lakosok eddig közadakozásban 3 500 eurót gyűjtöttek össze.
 • A soros ülésre több olyan kérvény is érkezett, amelyben a tulajdonosok (tudtukon kívül) községi területre helyeztek el épületeket vagy azokat hosszú ideig használták és azokat különleges elbírálás mellett szeretnék a községtől megvásárolni. Ezekről most döntés nem született, mert a testület a jövőben az ilyen eladásokat (a terület minőségétől függően) egységes áron kívánja elbírálni.