Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Szlovákiai Magyarok Kerekasztala: Népszámlálás 2011

A népszámlálás az idei év legfontosabb eseménye, amelyre az egész Európai Unióban sor kerül. Számunkra, szlovákiai magyarok számára ez a népszámlálás különös jelentőséggel bír. Nem mindegy, mennyien fogják magukat májusban magyarnak vallani Szlovákiában. Anyanyelvünkről, szülőföldünkről, szüleink, nagyszüleink örökségéről van szó.

A népszámlálás fontosságát tudatosítva a szlovákiai magyar kulturális, ifjúsági, egyházi és politikai szervezetek összefogtak. A Szlovákiai Magyarok Kerekasztala felvállalta a népszámlálást megelőző felvilágosító munka koordinálását, hiszen közös nemzeti ügyünkről van szó.

A népszámlálás május 21-én lesz. A kérdés, leszünk-e még félmillióan. Ne hagyjuk, hogy meglepődjünk! Mindenki számít: kicsik és nagyok, öregek és fiatalok, nagyszülők és unokáik, magyar nemzetiségű, magyar anyanyelvű és magyar gyökerekkel, kulturális kötődéssel rendelkezők.

Szlovákia kis ország, de mi, magyarok nyelvünkkel és kultúránkkal két országban is otthon érezhetjük magunkat. Egyéni lehetőségeink kitágulnak, két ország munkaerőpiacán, társadalmi és kulturális életében egyaránt érvényesülhetünk. Nemhiába mondják: ahány nyelvet beszélsz, annyi embert érsz.

Az elkövetkező tíz évben a magyar nyelv hivatalos használata, társadalmi súlyunk, önbecsülésünk, gyermekeink, unokáink jövője függ attól, hogy településeinken és régióinkban hányan valljuk magunkat magyarnak.

Az adatlapok névtelenek, mindenki bátran vállalhatja nemzetiségét, anyanyelvét, magyar kötődését, akkor is, ha vegyesházasságban él, vagy ha nem magyar iskolát végzett.

A népszámlálással kapcsolatos információkat megtalálják a www.nepszamlalas2011.sk honlapon, vagy elektronikus levélben is tájékozódhatnak a nepszamlalas2011@gmail.com címen.

 

A népszámlálási kampány szórólapját itt töltheti le.