Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Fontos tudnivalók a csatornahálózatról és a rácsatlakozásról

Október közepén befejeződött a vízvezeték és a csatornahálózat építése községünkben és a Nyugat-szlovákiai Vízügyi Társaság megkezdte annak üzemeltetését. A hálózat Sárosfa, Nagyszarva és Bacsfa községek érintésével a somorjai tisztítóállomáshoz csatlakozik. Községünk területéről 13 szivattyúállomás segítségével jut el a szennyvíz a tisztítóállomásra.  Az újonnan megépült vízvezeték pedig csatlakozik a már 10 éve üzemelő vízvezéték-hálózathoz.  Ez az építkezés volt  a község történetében valaha megvalósult legnagyobb beruházás. A költéségek túlnyomó  részét az Eruópai Unió fedezte. Az előkészületi munkálatok hosszú évekig tartottak, míg az építkezés megvalósulhatott.

 Az építkezés ideje alatt sajnos rengeteg kellemetlenséget kellet elviselnünk, de mára a csatornahálózat üzemképes és ezzel a község egy magasabb fejlettségi szintre emelkedett. Természetesen ezzel az építkezés teljesen még nem fejeződött be, mert az építkezés után felújított útszakaszokon keletkező meghibásodásokat a kivitelező vállalat köteles saját költségén korrigálni.

A csatlakozáshoz kapcsolatos tudnivalók
A csatornahálózat tartozékaként az egyes családi házakhoz  megépültek a csatlakozók is, általában a telek széléig. A házból a megépült csatlakozóig húzódó csatornavezetéket az ingatlan tulajdonosának, illetve használójának kell megépítenie. A vezetékbe ajánlatos beiktatni egy ellenőrző aknát is, az esetleges dugulások, szennyeződések eltávolitása érdekében. Az ellenőrző aknáknak több fajtája kapható,  a minták megtekinthetők a községi hivatalban. Azon ingatlantulajdonosok, akik szeretnének rácsatlakozni a fővezékre, jelezhetik szándékukat a vízügyi társaság munkatársánál a 0910 96 60 58-as mobilszámon.

Az  illetékes munkatárs a helyszínen  pontos információt és tanácsot ad a megépült csatlakozóról illetve a csatlakozás módjáról. Miután elkészült a házból kivezető vezeték, a vízügyi társaság munkatársai elvégzik ennek összekötését a csatlakozóval.

A hálózatba elvezetett szennyvíz és az utána fizetendő csatornadíj megállapítása a következő módon történik.

Amennyiben ingatlanunk  rácsatlakozott a a vízvezeték hálózathoz, akkor az elvezetett szennyvíz mennyisége a vízórával mért ivóvíz mennyisége alapján mutatható ki, vagyis amennyi a bejövő víz, annyi a kimenő víz is. Az egy köbméter szennyvíz díja 1,- euró.

A csatornahálózathoz való csatlakozásnak nem feltétele, hogy az ingatlan rácsatlakozzon a vízvezeték hálózatra is. Ebben az esetben a csatornadíj megállapítása az ide vonatkozó kormányrendelet alapján történik, ami kimondja, hogy egy személy egy évben átlagosan 55 köbméter vizet használ el. Tehát ebben az esetben az egy személyre eső éves csatornadíj magassága 55,- euró. Statisztikai adatok szerint a valós vízfogyasztás ettől jóval kevesebb, tehát kevesebb csatornadíjat fizet az, aki mérni tudja az elfogyasztott víz mennyiségét.

A csatornahálózatra való csatlakozással kapcsolatban a vízügyi társaság részéről pontatlan információk kerültek a köztudatba.. Ezeket szeretném tisztázni. A vízügyi társaság nem kötelezhet senkit, hogy csatlakozzon rá a csatornarendszerre  és nem is büntethet ennek elmulasztásáért senkit, valamint nem szabhat meg időpontot, hogy meddig köteles valaki rácsatlakozni a csatornahálózatra. A SZK  442/2002-es törvénye  kimondja, hogy abban a közszégben, ahol, működik a csatornahálózat, az ingatlantulajdonosok kötelesek rácsatlakoztatni az ingatlanjukat. Ez a rendelkezés  nem vonatkozik viszont  azokra az ingatlantulajdonosokra, akik érvényes engedély alapján megépített szennyvíztárolóval rendelkeznek és igazolni tudják, hogy annak tartalmát  az arra vonatkozó törvénnyekkel összhangban  üríttetik. Szeretném megkérni községünk lakosait, amennyiben módjukban áll,  minél többen éljenek a rácsatlakozás lehetőségével, hiszen ezzel sokat tehetünk környezetünk,  valamint az oly sokat emlegetett csallóközi ivóvízkészlet védelméért.