Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Felhívás

Községünkben egyre nagyobb problémát jelent a szennyvízgazdálkodás. A hozzávetőlegesen 750 háztartásból csupán 219 csatlakozott a községi szennyvízhálózatra és 55 háztartás esetében a csatlakozás nem is lehetséges (az érintett helyeken nem épült ki a hálózat). A pöcegödrök ürítését jelenleg egy szolgáltató végzi. Az előírásoknak megfelelően a pöce tartalmát a legközelebbi (14 km-re lévő) somorjai szennyvíztisztító állomásra kellene szállítani. Ez nemcsak lassítaná a pöcék ürítését, de jóval megemelné a szállítási költségeket, így a község az említett szolgálatóval és a Nyugat-Szlovákiai Vízművekkel alternatív megoldáson dolgozik.

A testület kér mindenkit, aki megteheti, hogy csatlakozzon a szennyvízhálózatra, ezzel is segítve pótolhatatlan természeti kincsünk, az ivóvíz védelmét.

Emlékeztetőül, a szennyvízhálózatra való csatlakozás akkor is lehetséges, ha a háztartás saját kúttal rendelkezik – tehát nem kötelező az ivóvízhálózatra is csatlakozni. A szennyvízhálózat használatának költségét a vízművek átlagfogyasztás alapján határozza meg, mely jelenleg 34 m3 per személy per év. 1 m3 szennyvíz elszállítási díja 1 euró körül mozog, tehát az éves költség személyenként hozzávetőlegesen 34 euró. Fontos megjegyezni, hogy magáért a rácsatlakozásért a vízművek nem számláz költséget, viszont a vezeték kialakításának költségét a háztartások viselik – ez a járulékos, egyszeri költség az elvégzendő földmunkák mértékétől függ.