Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Évértékelő

Gelle község a múlt évben szép sikereket ért el, de a jövőben törekednünk kell még jobb eredmények elérésére.

Nagy örömömre szolgál, hogy községünk 2012-ben 26 új kis jövevénnyel gyarapodott, 17 polgárunktól vettünk végső búcsút, 34 személy költözött falunkba, 36-an kijelentkeztek. A lakosok száma 1939 fő. 7 házasságkötés volt községünkben, ebből 4 egyházi és 3 polgári esküvő.

Az év bővelkedett kulturális eseményekben is, ezek közül kiemelkedett a március 15-i megemlékezés, majd a már hagyományos képzőművészeti kiállítás.

Augusztusban megrendeztük a falunapot, mely ünnepi szentmisével kezdődött, majd a háborúkban elesett hősökre emlékeztünk. Másnap színes rendezvények várták a falu lakosait.

„Szépen szól a magyar nóta” c. nótaest a múlt évben a 10. évfordulójához érkezett, ezért igyekeztünk méltó módon megünnepelni e kerek jubileumot.

Novemberben a Regence és a Gelle Szék Polgári Társulás kezdeményezésére ismét megrendezésre került a Kondoros Hagyományőrző Nap.

Decemberben a színjátszó csoportunk a Rózsa(Szín)Ház másodízben vett részt a XIII. Egressy Béni Országos Színjátszó Fesztiválon Szepsiben, ahol a társulat nagyon jól szerepelt.

Időközben elkészült az új piactér, amely elsősorban háztáji termékek értékesítési helyéül szolgál majd, de polifunkciós célokat is ellát. A piactér létrehozását Európai Uniós pályázatból finanszíroztuk.

Nagy öröm számomra, hogy a többi civil szervezet, a Csemadok helyi alapszervezete, a nyugdíjasklub, a vöröskereszt, a helyi természetbarátok, a vadászszervezetek, a közbirtokosságok, a lelkiségi mozgalmak aktív tevékenységet folytatnak községünkben, mely a falu életképességét mutatja. A helyi sportszervezet szintén hatékony és eredményes munkát végez.

Nyáron üzembe helyeztük az új hulladékgyűjtő udvart, így a régit megszüntettük.

A község telkeit folyamatosan áruljuk. A telkek árából befolyt összeget a falufejlesztésre fordítjuk.

Nyáron a gellei óvoda új nyílászárókat kapott, mivel a járási közegészségügyi hivatal kilátásba helyezte az óvoda bezárását. A tető és az ablakok balesetveszélyeseknek bizonyultak, amit sikerült a tanévkezdésre a képviselő-testülettel közösen megoldanunk. A cég ingyenes ablakcsere fejében megkapta a tetőtér beépítésének jogát. Így a jövőben öröklakások épülhetnek az óvoda tetőszerkezetére.

A helyi adók és a szemételhordási illetékek befizetését lakosaink 80-90%-ban teljesítették. Tavaly a rendszeres adót be nem fizető polgárokkal szemben szigorításokat vezettünk be. A 160 euró felett tartozók névsorát nyilvánossá tettük. Azon személyek, akik ennek ellenére sem rendezték tartozásukat idén még szigorúbb elbírálásra számíthatnak. Az új adótörvény kötelezővé teszi a késedelmi kamatadó kivetését. Az idei adóemelés csak a szántóföldeket érinti az új adóbesorolásnak köszönhetően. Ezen kívül az új adótörvénnyel összhangba hoztuk az ebadót és a szemételhordási illetéket.

Amikor értékeljük a mögöttünk hagyott esztendőt, természetesen szólnunk kell az új évről is. Milyen kilátásaink vannak 2013-ra? Látjuk, tapasztaljuk, érezzük, hogy a 2013-as esztendő mind az önkormányzatok részére, mind a lakosság részére a megszorítások esztendeje lesz. Azt is látjuk, hogy a megszorítások falunkat sem fogják kímélni, ugyanakkor nagy odafigyeléssel, kemény gazdálkodással kell és lehet a falut fenntartani. Folyamatosan dolgozunk a költségek leszorításán. Meg kell említenünk, hogy a munkaügyi hivatal 2013-as évre tervezett pályázatai kedvezőtlenek a község számára, tehát nem tudunk új munkaerőt foglalkoztatni. Azon leszünk, hogy e nehéz anyagi helyzetben a meglévő alkalmazottainkat megtartsuk.

Természetesen folytatni kívánjuk azokat a fejlesztéseket, amelyeket 2012-ben elindítottunk. Csak nagy összefogással, kitartással leszünk erre képesek. A legnagyobb elhatározásunk az legyen az új esztendőre, hogy együttműködünk, együtt cselekszünk községünk és a benne élők boldogulásáért.

Vajas Imre, polgármester