Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Beszélgetés ifj. Derzsi György színművésszel

Ifj. Derzsi György a nagyszarvai származású színművész február 22-én a gellei kultúrházban bemutatta a Szerelmem, Sárdy c. egyfelvonásos operettjét. Az előadás fergeteges sikert aratott a gelleiek és a környékbeli lakosok körében. A nézők állva tapsolták a színészt, aki csodálatos játékával és énekhangjával belopta magát a közönség szívébe.

A színművész az előadás után interjút adott a Gellei Hírmondónak.

Felvidéki fiatalként mikor tudatosult benned, hogy a színészi pálya a te hivatásod?

Kezdetben a gellei Flash zenekarban énekeltem. Majd a középiskolai tanulmányaim során különböző iskolai rendezvényeken léptem fel, ún. stand up-okkal készültem, parodizáltam, melyekkel nagy sikert arattam. Az egyik tanár megjegyezte: „Nem gondoltál a színészi pályára?” Eszem ágában sem volt akkoriban színészkedni. Nagyszarván a barátommal alakítottam egy rockzenekart, számomra ez volt a fontos. Időközben megtetszett a Jézus Krisztus Szupersztár c. rockopera, majd egyre több musicalt, rockoperát ismertem meg, így elkezdtem a színház felé kacsingatni. 1993-ban jelentkeztem szóló kategóriában a zselízi Rockfesztiválra, ahol a Jézus Krisztus Szupersztár c. rockopera egyik betétdalát énekeltem és nagy örömömre a Rockfesztivál 1. helyezettje lettem. Ennek hatására 1994-ben felvételt nyertem a Komáromi Jókai Színházba, ahol a Mária evangéliuma c. rockoperában Jézus szerepét játszottam. Majd nemcsak a győri konzervatóriumban tanultam tovább, hanem párhuzamosan felvettek a Győri Nemzeti Színházba is, ahol elölről kezdtem a szakmát kisebb-nagyobb szerepekkel. Barátaim ösztönzésére jelentkeztem a Színművészeti Egyetem operett-musical szakára, ahova rögtön felvettek, majd 2001-ben végeztem. Több színházban vendégművészként dolgoztam, de 10 éve szabadúszó vagyok és a szarvasi Cervinus Teatrum tagja, akiknek sokat köszönhetek, évek óta segítik a munkámat.

Pár éve az M1 (közszolgálati televízió) szereposztó showműsorában, A Társulatban láthattunk viszont. Milyen hatással volt a pályafutásodra ez a műsor?

Nagy hatással volt, hiszen ismertebb lettem, főleg szűkebb hazámban, itt Felvidéken. Azok, akik szeretik a színházi darabokat, felfigyeltek rám. Ennek köszönthetően falunapokra kezdtem járni, és meghívást kaptam az MKP különböző rendezvényeire.

Szerelmem, Sárdy c. zenés napló nagy sikernek örvend. Mindenhol telt házas közönség előtt játszol. Honnan jött az ötlet és miért éppen Sárdy?

Szeretem Sárdy János munkásságát. Az egyetemen is sokat foglalkoztunk vele, hisz a 20. század legnagyobb bonvivánja volt, korának ünnepelt sztárja. A diplomamunkámban is kitértem rá, egy tételt Sárdynak szenteltem. Tenor volt, akárcsak én. Fellépéseim alkalmával az ő dalait is énekelni kezdtem. A közönség soraiból egyre többen buzdítottak, hogy énekeljek többet tőle, így született az önálló előadás ötlete. Úgy gondoltam, hogy egy színdarabbal méltó emléket állítok a magyar színjátszás egyik kiemelkedő alakjának. Egyik barátom, Meskó Zsolt megírta számomra az egyfelvonásos zenés naplót. Majd Harangi Mária rendezésében 2 hónapos kemény munka után 2012. nov. 25-én Szarvason volt az ősbemutató.

Bauer Edit szlovákiai magyar politikus, európai parlamenti képviselő meghívására Brüsszelben is vendégszerepeltél a darabbal. Milyen volt ott a fogadtatás?

A brüsszeli Balassi Intézetben léptem fel a Szerelmem, Sárdy c. előadással. A produkció nagy sikert aratott, melynek köszönhetően több felkérést is kaptam. Legnagyobb örömömre meghívást kaptam a malmői Magyar Házba, ahol szívélyes fogadtatásban részesültem.

Készülsz hasonló programmal a közeljövőben?

Felkeltették az érdeklődésemet a Dankó Pista dalok. Felkértem Meskó Zsolt barátomat a darab megírására, aki már megírta a forgatókönyvet. Amint lesz időm, elkezdem a darabot olvasni, majd próbálni. Bízom benne, hogy őszre elkészül és bemutathatom a közönségnek.

Rendezőként is tevékenykedsz…

Igen, tavaly a komáromi Magyar Lovas Színház igazgatójának felkérésére elvállaltam a színház művészeti vezetője és rendezője munkakört. Tavaly megrendeztem az Utolsó betyárt, a Honfoglalást és egy operettgálát is. Mivel ez évben 10 éves a Magyar Lovas Színház, egy új gálát rendezek. Majd következik a Kincsem rockopera bemutatója, melynek a zenéjét is én írom, azután az István a király c. rockoperát szintén az én rendezésemben visszük színre. Végül ősszel bemutatjuk a teljesen felújított János vitéz c. daljátékot.

Hogy bírod ezt a sok munkát?

Egyszerűen szeretem. Ez az életem…

Az olvasók nevében további sok sikert kívánok, bízom benne, hogy a közeljövőben újra viszontláthatunk az új darabod előadásán.