Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Általános választási tudnivalók községünkben

Helyhatósági választások

Időpont: 2010. november 27., szavazni reggel héttől este nyolc óráig lehet.
Helyszín: egyházgellei kultúrház

Kit, mit választunk?
November 27-én kerül sor a helyhatósági választásokra. A polgárok a városok és falvak polgármestereit, illetve az önkormányzati képviselőtestületek tagjait választhatják meg. A törvény értelmében községünk két választókörzetre oszlik majd., a szavazóhelyiség 7 órától 20 óráig tart nyitva. Az  egyházgellei helyi választási bizottság az idei választásokra négy polgármesterjelöltet és 20 önkormányzati képviselőjelöltet regisztrált.

Ki szavazhat?
Minden olyan 18. életévét betöltő egyházgellei lakos, aki községünkben állandó lakhellyel rendelkezik.

A választópolgár kötelessége
A választóhelyiségbe hozza magával személyazonossági igazolványát.

Hogyan szavazzunk?
A választópolgár egy községi pecséttel ellátott borítékot és két darab szavazólapot kap majd kézhez. Az egyik szavazólap tartalmazza a polgármester jelöltek nevét, a másik a képviselő jelöltekét. Községünkben az egyik listán (polgármester jelöltek) négy név szerepel majd, a másikon 20 (képviselő jelöltek).  Mindkét listán fel van tüntetve a jelölt neve, életkora, foglalkozása, lakhelye, valamint politikai hovatartozása, azaz a tény, az illető milyen pártot képvisel, illetve  hogy független jelölt. A szavazópolgár a név előtt szereplő sorszámot karikázza.
A polgármester jelöltek listáján egy sorszámot karikázunk, míg a képviselő jelöltekén  maximum kilenc sorszámot. Kevesebbet lehet, többet nem. A karikázás után mindkét szavazólapot a borítékba tesszük, majd bedobjuk a választási urnába.

Ki jogosult a mozgóurnára?
Idős, magatehetetlen emberek, mozgáskorlátozottak. A mozgóurnát igénylők előre jelezhetik  szándékukat a községházán (a 031 5545 103-as számon), illetve a választás napján a választóhelyiségben.